ویزای توریستی چیست و چه تفاوتی با سایر انواع ویزاها دارد؟ شاید بتوان ساده‌ترین انواع ویزا از لحاظ فرآیند و مدت زمان دریافت، ویزای توریستی دانست. همانطور که از نام آن مشخص است، ویزای توریستی ویزایی کوتاه مدت و موقت است و برای خروج از کشور به قصد سفرهای تفریحی یا کاری کوتاه مدت به کار می‌آید. اما چرا حتی دریافت ویزای توریستی برای ایرانیان اینقدر دشوار است؟ به طوری که گاهی پیش می‌آید ویزای تحصیلی یا ویزای کاری با ریسک ریجکت کمتری به ایرانیان اعطا می‌شود. در این مقاله قصد داریم درباره ویزای توریستی، شرایط و مدارک لازم برای اخذ آن و نیز علت دشواری دریافت ویزای توریستی برای ایرانیان صحبت کنیم.

 

آنچه در این مقاله بررسی می‌گردد:

  • ویزا چیست؟
  • انواع ویزا
  • ویزاها چه مدت اعتبار دارند؟
  • دسته‌بندی ویزا بر اساس دفعات مجاز ورود و خروج
  • دسته‌بندی انواع ویزا بر اساس زمان صدور
  • رتبه پاسپورت
  • ویزای توریستی چیست؟
  • کدام کشورها به ایرانیان اجازه ورود با ویزای فرودگاهی می‌دهند؟
  • مدارک مورد نیاز برای دریافت انواع ویزا
  • سخن پایانی

 

ویزا چیست؟

به علت وجود مرزبندی‌های سیاسی و ارضی میان کشورها، قوانین خاصی برای خروج از مرز وجود دارد. همانطور که می‌دانید، خروج از کشور (حتی از مرز زمینی)، کاملا با تردد بین شهری تفاوت دارد. شما در هر کشوری اجازه دارید به سادگی و بدون دریافت مجوز، از شهری به شهر دیگر سفر کنید. اما برای ورود به مرزهای سایر کشورها، نیاز به مجوز ورود دارید. به این مجوز ورود، ویزا یا روادید می‌گویند.

ویزای توریستی در پاسپورت

نمونه‌ی مهر ویزا در پاسپورت

انواع ویزا

به طور کلی می‌توان ویزا را به انواع مختلفی تقسیم‌بندی کرد:

ویزای تحصیلی:

افرادی که درصدد تحصیل در کشورهای دیگر هستند، باید این ویزا را بگیرند تا بتوانند در طول دوره تحصیل خود در کشور مقصد اقامت داشته‌باشند.

ویزای کاری:

این نوع ویزا برای شخصی که به منظور کار کردن به کشور دیگر سفر می‌کند صادر می‌شود.

ویزای تجاری و بازرگانی:

این نوع ویزا برای بازرگانان و کسانی که با مقاصد تجاری سفر می‌کنند، صادر می‌شود.

ویزای درمان:

این نوع ویزا به منظور درمان در کشور دیگر صادر می‌شود و برای گرفتن آن به مدارک پزشکی نیاز است.

ویزای توریستی:

نوعی از ویزاست که به هدف گردشگری و سفر در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

ویزای دیدار بستگان:

خیلی از کشورها نوعی ویزا دارند که به آن ویزای ملاقات با اقوام گفته می‌شود. این ویزا تقریبا مشابه با ویزاهای توریستی است با کمی تفاوت. گرفتن این ویزا معمولا ساده تر از همه است.

توریست‌ها در ترکیه

توریست‌ها در ترکیه

ویزاها چه مدت اعتبار دارند؟

این سوال پاسخ مشخصی ندارد. اعتبار انواع ویزاها، بر اساس نوع ویزایی که درخواست می‌کنید، متفاوت است. این مدت زمان می‌تواند مثلا برای ویزای توریستی از چند روز تا چند هفته اعطا شود. همچنین ویزاهای تحصیلی معمولا تا زمان فارغ التحصیلی شما اعتبار دارند. ویزاهای کاری ممکن است شش ماهه، یکساله یا بیشتر باشد. همچنین انواعی از ویزا (اعم از کاری و سرمایه‌گذاری) وجود دارند که ممکن است به صورت دائمی صادر شوند.  این یعنی بعد از اولین ورود به کشور، تاریخ انقضایی برای پایان اعتبار ویزا وجود ندارد.

مدت اعتبار ویزا بسیار مهم است. چرا که اگر قبل از پایان اعتبار ویزا از کشور خارج نشوید، مشمول جریمه یا دیپورت خواهید شد. عدم توجه به مدت زمان اعتبار ویزا، ریسک ریجکت شدنِ ویزاهای آتی برای شما را به شدت افزایش می‌دهد.

البته در مواردی بنا به ضرورت اگر به هر دلیلی نتوانید آن کشور را ترک کنید، با مراجعه به نهادهای ذیربط می‌توانید مدت زمان اعتبار ویزای خود را تمدید کنید.

 

دسته‌بندی ویزا بر اساس دفعات مجاز ورود و خروج

همانطور که گفتیم، ویزا به معنای مجوز ورود شما به هر کشوری است. دسته‌بندی‌های بندهای بالا، بر مبنای دلایلی بود که شما درخواست ورود به کشوری را می‌دهید. اما به شکل دیگری نیز می‌توان انواع ویزا را دسته‌بندی کرد. این دسته‌بندی بر اساس تعداد دفعات مجاز ورود شما به یک کشور است. بگذارید با یک سوال وارد بحث شویم: فرض کنید مدت اعتبار ویزای شما شش ماهه است. آیا اجازه دارید در این شش ماه از کشور مقصد خارج شوید و دوباره به آنجا برگردید، یا برای ورود مجدد دوباره باید درخواست ویزا بدهید؟ دسته‌بندی زیر به این سوال پاسخ می‌دهد:

ویزای یکبار ورود (Single Visa):

به ویزایی گفته می‌شود که شخص در آن تنها یک بار اجازه ورود به کشور مقصد را دارد و اعتبار آن پس از یکبار ورود و خروج به کشور مقصد از بین می‌رود. به عنوان مثال، کشور آمریکا برای بسیاری از دانشجویان ایرانی ویزای سینگلِ پنج ساله صادر می‌کند. یعنی شما با اولین ورود به خاک آمریکا می‌توانید به مدت پنج سال در آنجا اقامت کنید. اما اگر به هر دلیلی از کشور خارج شوید، مجددا موظف به درخواست ویزا هستید.

ویزای دوبار ورود (Double Visa):

در این نوع ویزا شما اجازه دارید که تنها دو بار وارد کشور مقصدتان بشوید و برای دفعات بعد باید مجددا اقدام به اخذ ویزا کنید. این ویزا به شما اجازه می‌دهد در صورتی که کار ضروری پیش آمد، از کشور خارج شوید و در صورتی که مدت اعتبار ویزای شما تمام نشده‌باشد، می‌توانید دوباره بدون درخواست ویزای جدید به این کشور برگردید.

ویزای چندبار ورود (Multiple Visa):

ویزایی که تا مدت زمان اعتبارش قابل استفاده است و به هر تعداد دفعاتی که بخواهید می‌توانید از آن استفاده کنید.

ویزای صفربار ورود یا ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa):

این ویزا در واقع ویزای تعویض هواپیما است. برای تعویض هواپیما در بعضی کشورها نیاز به دریافت ویزا است. دارنده این ویزا حق خروج از فرودگاه را ندارد و از ویزا می تواند فقط برای خارج شدن از هواپیما و رفتن به سالن ترانزیت و سوار شدن به هواپیمای بعدی استفاده کند.

نوع دیگر ویزای ترانزیت برای مسافرانی صادر می‌شود که لازم است بعد از فرود در یک فرودگاه برای پرواز بعدی خود را به فرودگاه دیگر در همان شهر یا کشور برسانند. معمولا اجازه توقف در این نوع ویزا زیاد است و در رده‌بندی شنگن به آن ویزای نوع B گفته می‌شود.

ویزای فرودگاهی

ویزای فرودگاهی

دسته‌بندی انواع ویزا بر اساس زمان صدور

بنا بر اعتبار و رتبه پاسپورت‌ شهروندان کشورهای مختلف، ارتباط بین دولت‌ها و نیز قوانین کشورها، مجوز ورود متفاوت است. شهروندان برخی کشورها برای سفر به کشوری دیگر اصلا نیاز به دریافت ویزا ندارند. مثلا شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا (حوزه شنگن) بدون نیاز به مجوز اجازه ورود به سایر کشورهای عضو اتحادیه را دارند.

برخی دیگر از مدل‌های ویزا، ویزای قبل از سفر است. برای دریافت این نوع ویزا، فرد باید پیش از سفر، از طریق سفارتخانه‌ کشور مقصد، درخواست ویزا بدهد. این روش معمولا زمانبر است.

اما روش دیگری نیز برای دریافت روادید وجود دارد: ویزای بدو ورود. این نوع ویزا در فرودگاه کشور مقصد و در قبال ارائه مدارک و گاهی پرداخت پول به پاسپورت شما پیوست می‌شود.

همانطور که گفتیم، مدل ویزای مورد نیاز شما، به اعتبار و رتبه پاسپورت شما بستگی دارد. متأسفانه ایران یکی از کم‌اعتبارترین پاسپورت‌های جهان را به خود اختصاص داده‌است.

 

رتبه پاسپورت برای اخذ ویزای توریستی

اعتبار و رتبه پاسپورت هر کشور، بر این اساس تعیین می‌شود که دارنده پاسپورت می‌تواند به چه تعداد کشور بدون نیاز به ویزا سفر کند، در چند کشور نیاز به ویزای فرودگاهی (بدو ورود) دارد و برای ورود به چند کشور نیاز به مراجعه به سفارت دارد. این فاکتورها مشخصا به سیاست ارتباط دارد. هرچه دولت شما ارتباطات بهتری با سایر کشورها داشته‌باشد، سیاستی مبتنی بر همکاری فرهنگی و اقتصادی و… با دولت‌های خارجی در شرایط صلح‌آمیز داشته‌باشد، اعتبار و رتبه پاسپورت شما نیز بالاتر است.

با این توضیحات، نیازی به توضیح اضافه نیست که چرا شهروند ایرانی یکی از کم‌اعتبارترین پاسپورت‌های دنیا را در اختیار دارد! در حال حاضر پاسپورت ایران از میان ۱۹۹ کشور جهان، در رتبه ۱۸۷ قرار گرفته‌است! تنها کشورهای افغانستان، سوریه، عراق، پاکستان، سومالی، یمن، بنگلادش، کره شمالی، فلسطین، لیبی، اریتره و اتیوپی پاسپورتی ضعیف‌تر از ایران دارند.

جالب‌ است بدانید که در حال حاضر معتبرترین پاسپورت جهان متعلق به کشور امارات است. شهروند اماراتی تنها برای ورود به ۱۷ کشور جهان، نیاز به دریافت ویزای سفارتخانه‌ای دارد. او می‌تواند بدون ویزا به ۱۲۳ کشور جهان سفر کند و برای ۵۸ کشور نیز ویزای بدو ورود دریافت می‌کند.

سفر توریستی

سفر توریستی

ویزای توریستی چیست؟

اگر شما قصد سفری سیاحتی و تفریحی به کشوری دیگر داشته‌باشید، نیازمند دریافت ویزای توریستی هستید. این ویزا به مدت محدود (با انقضای معمولا چند روزه تا چند هفته‌ای) صادر می‌شوند.

ویزای توریستی بر دو قسم است:

اول اینکه شما شخصا درخواستی برای سفر به کشور دیگر داشته‌باشد، دوم آنکه عضوی از خانواده شما در کشور مقصد باشد و برای شما دعوتنامه ارسال کند. مدت اعتبار ویزای نوع دوم ممکن است بنا به درخواستتان طولانی‌تر باشد. در نوع دوم، شخص دعوت کننده باید مدارکی ارائه کند که نشان می‌دهد توانایی و تمکن مالی لازم برای میزبانی از شما را در مدت اقامتتان دارد.

در حال حاضر، ایرانیان می‌توانند بدون درخواست ویزا برای سفر کوتاه مدت توریستی به کشورهایی چون ونزوئلا، ترکیه، سورینام، مالزی، قزاقستان، عراق، هائیتی، گرجستان، دومینیکا و ارمنستان اقدام کند.

 

کدام کشورها به ایرانیان اجازه ورود با ویزای توریستی فرودگاهی می‌دهند؟

ایرانیان در حال حاضر می‌توانند با دریافت ویزای بدو ورود توریستی (ویزای فرودگاهی)، به کشورهای توالوو، تیمور شرقی، توگو، سومالی، سیرالئون، سنگال، روآندا، قطر، عمان، نیجریه، نپال، موزامبیک، مالدیو، ماداگاسکار، ماکائو، لبنان، گینه بیسائو، کومور، کامبوج، بروندی، بولیوی و آنگولا، سفر کنند. اما برای سفر به سایر کشورهای جهان باید با ارائه مدارک لازم از طریق سفارت‌ها درخواست ویزای خود را ثبت کنند.

توریست‌ها در پاریس

یک توریست در پاریس

مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای توریستی

هر نوع ویزایی که بخواهید دریافت کنید، از جمله ویزای توریستی، نیاز به برخی مدارک دارید که معمولا همیشه ثابت‌اند و تنها در برخی موارد تغییراتی دارند. از مهمترین مدارکی که برای دریافت تمام ویزاها باید از قبل تهیه‌شان کرده‌باشید می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • پاسپورت یا گذرنامه با اعتبار ۳ تا ۶ ماه بعد از پایان سفر
  • تکمیل فرم های آنلاین و دستی ویزاها
  • مدارکی دال بر سکونت، دانشجویی و یا شغل در کشور محل زندگی‌تان که نشان بدهد شما قصد بازگشت به کشور خودتان را دارید. اگر بازنشسته هستید باید مدارک بازنشستگی‌تان را ارائه کنید
  • مدارکی برای تایید تمکن مالی مانند ارائه حساب بانکی، سند ملکی و یا اوراق سهام
  • عکس دیجیتالی یا چاپ شده فاقد هرگونه روتوش
  • ارائه بلیط رزرو و یا خریداری شده برای رفت و برگشت
  • دعوتنامه از شخص یا شرکت در کشور مقصد و یا رزرو هتل برای مدت اقامت و در مواردی رزرو قطعی هتل
  • بیمه مسافرتی

برای دریافت ویزای توریستی، برخی از سفارتخانه‌ها از شما مدارک فارسی ترجمه‌شده به انگلیسی هم می‌پذیرند. اما گاهی باید مدارکتان را به زبان رسمی کشور مورد نظر نیز ترجمه کنید.

 

سخن پایانی

برای دریافت ویزای توریستی چه میزان تمکن مالی لازم است؟ چه مراحلی را باید طی کرد؟ آیا مدارک ترجمه‌شده نیاز به تأییدیه رسمی دارد یا خیر؟ اخذ ویزا چقدر زمان می‌برد؟ این سوالات پاسخ مشخصی ندارند و بنا به مقصدی که انتخاب می‌کنید و شرایط شما متفاوت است. اگر قصد اخذ ویزای توریستی به کشور خاصی را دارید، می‌توانید با موسسه مهاجرتی رسا تماس بگیرید و طی مشاوره رایگان با کارشناسان موسسه، اطلاعات لازم را دریافت کنید.

این خبر برای شما مفید بود؟
بر اساس رای ۴ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید: