قیمت دلار | افزایش قیمت دلار | کاهش قیمت دلار
پیش بینی عجیب از قیمت دلار | قیمت دلار کاهش می یابد؟

در آخرین معامله دلار در روز پنجشنبه قیمت دلار به ۳۴ هزار و ۸۵۰ تومان رسید و این پایینترین قیمت برای اسکناس آمریکایی در یک هفته گذشته بود. با روند کاهشی قیمت دلار به نظر میرسد راهکارهای بازارساز فعلا بر بازار ارز حاکم است. آیا قیمت دلار از این هم پایینتر میآید؟
قیمت دلار و نرخ ارز از جمله عوامل مهم و تاثیر گذار بر اقتصاد کشور است. قیمت دلار این روزها نوسانات بسیاری دارد. قیمت دلار به عوامل مختلفی بستگی دارد عوامل بنیادی از جمله عواملی است که بر قمیت دلار تاثیر دارد. قیمت دلار بر زندگی روزمره مردم هم تاثیرهای بسیاری دارد. قیمت دلار به شرایط روانی جامعه هم بستگی دارد و شرایط روانی جامعه را هم میتوان از عوامل موثر بر قیمت دلار دانست.
در آخرین معامله دلار در روز پنجشنبه قیمت دلار به ۳۴ هزار و ۸۵۰ تومان رسید و این پایینترین قیمت برای اسکناس آمریکایی در یک هفته گذشته بود. با روند کاهشی قیمت دلار به نظر میرسد راهکارهای بازارساز فعلا بر بازار ارز حاکم است. آیا قیمت دلار از این هم پایینتر میآید؟
قیمت دلار در آخرین معامله نقدی روز پنجشنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۱ مانند ۷ روز پیش، با بازگشت به کانال ۳۴ هزار تومانی بسته شد. قیمت ۳۴ هزار و ۸۵۰ تومانی برای این اسکناس آمریکایی آخرین قیمت دلار در معامله آخر هفته بود و برای دلار فردایی نیز پیشبینیهایی با قیمت ۳۴ هزار و ۹۰۰ تا ۳۵ هزار و ۱۵۰ تومان رقم خورد.
قیمت دلار رسمی ابتدای هفتهای که پشتسر گذاشتیم بالای همه بازارهای ایستاد و تا قیمت ۳۶ هزار و ۴۰۰ تومان هم رسید. تحلیلگران بازار مهمترین دلیل تغییر صعودی قیمت دلار را افزایش تقاضا در بازارهای آزاد و غیر رسمی عنوان کردند. فعالان بازار نیز تقاضاهای سنگین و عدم توازن عرضه و تقاضا را سکوی شتاب قیمت دلار در بازار معاملات تهران میدانستند.
از سوی دیگر مهاجرت سپردهگذاران صندوقهای ثابت و ریزش سنگین شاخص کل بورس عاملی شد تا برخی سرمایههای هراسان به سوی بازار دلار سرازیر شود و اگر تقویت شاخص هیجان ناشی از عدم اطمینان سیاسی و اجتماعی را نیز به موارد مذکور بیفزاییم پازل افزایش قیمت دلار به ویژه در نیمه ابتدایی هفته تکمیل میشود.
این تغییر دلار در ۴ پله ۳۳، ۳۴، ۳۵، ۳۶ و نزدیکی به محدوده ۳۷ هزار تومانی، موجب شد تا تحلیلگران به گمانهزنی درباره قیمت دلار بپردازند. گروه اول معتقد بودند بازار در روزهای آینده تنفس خواهد کرد. گروه دوم روی انتظارات تاکید داشتند و وضعیت بازار را انتظاری با افزایش حجم تقاضا نسبت به عرضه پیشبینی کردند. گروه سوم نیز تدابیر بازارساز برای مهار قیمت دلار و سرعت نوسانات بازار را برای روزهای آینده پیشبینی کردند.
با پشتسر گذاشتن هفته سوم آبان به نظر میرسد تحلیل گروه سوم درست از آب درآمد و بازارساز وارد میدان شد و با وعده و وعید و استفاده از قوه قهریه و تهدید قیمت دلار را کنترل کرد.
ضد حمله بازارساز در کارزار دلار
ضد حمله بازارساز در کارزار دلار صف دلارهای سهمیهای را آب کرد و ثابت کرد که سیاست تنبیه میتواند جلوی تقاضا در بازار را بگیرد. حضور نیروی انتظامی در بازار ارز، ارسال پیامکهایی از سوی قوه قضاییه برای دارندگان دلار و تهدید به بستن حساب و قطع یارانهها عاملی شد تا اجاره کارت ملی برای خرید دلار سهمیهای توسط دلالان و استفاده از این رانت دولتی دیگر آسان نباشد. شرایط به گونهای شد که برخی متقاضیان خرید دلار ترجیح دادند از ترس مالیات و قطع یارانهشان از بازار آزاد دلار بخرند تا ارز سهمیهای!
اما در کنار قوه قهریه، دولت برگ پیشفروش اوراق سکه را رو کرد تا سرمایهها از بازار دلار به بازار سکه و طلا هدایت شود. در هفتهای که گذشت قیمت سکه به تبعیت از قیمت دلار بالا رفت و سکه امامی به بیش از ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید و سکه طرح قدیم نیز از نیمه کانال ۱۵ میلیون تومانی گذشت.
با فروش اوراق سکه در نیمه دوم هفته سوم آبان قیمتها بار دیگر شکسته شد و به کانالهای قبلی نزدیک شد. هر چند کارشناسان بازار اظهار نظر متفاوتی راجع به فروش اوراق سکه داشتند و برخی با بدبینی سوق دادن سرمایهها از بازار ارز به طلا را اشتباه بزرگی دانستند که باعث از بین رفتن ذخیرههای طلای کشور خواهد شد.
درهم امارات بر مدار دلار تهران
امروز دلار هرات بدون تغییر قیمتی در کانال ۳۴ هزار و ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومانی در نوسان بود و سیگنال خاصی به قیمت دلار در معاملات بازار آزاد تهران نداد. درهم امارات که همسو با جریان قیمت دلار در تهران حرکت کرد با قیمت ۹ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد.
درهم امارات در روزهای گذشته نزدیک به کانال ۱۰ هزار تومان معامله شد. برخی معاملهگران معتقدند وقتی درهم رو به پایین و دلار هرات رو به بالا است باید با احتیاظ عمل کرد و سیگنالهای بازار دچار پارازیت شده است.
به نظر میرسد سیاستهای جدید بانک مرکزی نظیر ایجاد سامانه اینترنتی خرید ارز باعث شده از هیجانات بازار کاسته شود و بخش قابل توجهی از نیازهای خرد جامعه در معاملات توافقی مرتفع شود و سطح نا اطمینانیها در جامعه نسبت به مسائل ارزی کاهش یابد.
آنچه از برآیند بازار دلار میتوان نتیجه گرفت این است، تا زمانی که بازارساز از اختیارات نامحدودی برخوردار است پیشبینی قیمت دلار ناممکن است و در کوتاه مدت تحلیلهای تکنیکی پاسخگوی دورنمای قیمت دلار نیست.
تایید این مدعا صحبتهای علی صالح آبادی رئیسکل بانک مرکزی است که در حاشیه جلسه هیات دولت به رسانهها گفت: در روزهای گذشته نوساناتی در بازار ارز بود و امیدواریم با سازوکارهای پیشبینی شده، آرامش و ثبات را در بازار ارز داشته باشیم. او همچنین در زمینه دخالت بانک مرکزی در معاملات بازار افزود: ما اقدامات متعددی انجام میدهیم و بانک مرکزی در بازارهای مختلف حضور دارد و به عنوان بازارساز در همه بازارهای ارز فعالیت دارد و مداخله میکند تا بازار به سمت تعادل پیش رود.
با توجه به افت و خیز قیمت دلار در ۱۰ روز گذشته و نگرانی از کاهش ارزش پول ملی در میان مردم آیا راهکارهای نهاد پولی کشور در طولانی مدت نیز بر مهار قیمت دلار مرهم خواهد بود؟
دیروز قیمت دلار با روند افزایشی آغاز به کار کرد و ۳۶ هزار و ۶۸۰ تومان در بازار معامله شد. رکوردشکنی تاریخی این اسکناس آمریکایی و سیاستهای بازارساز برای کنترل قیمت به کارزاری تبدیل شده است. آیا روند افزایشی قیمت دلار با سیاستهای بانک مرکزی متوقف میشود؟
با نزدیک شدن به اواسط سومین هفته آبان ۱۴۰۱ قیمت دلار با حرکت صعودی آغاز به کار کرد. این روند که روز گذشته اندکی نزولی بود حکایت از ورود جریان سرمایه به بازار کشور و افزایش تقاضا دارد.
تقاضایی که به اعتقاد فعالان بازار در میدان فردوسی و صرافیهای مجاز با تشکیل صفهای طولانی خود را نشان میدهد و تحرکات بازارهای موازی نیز بر مدار افزایش قیمت دلار در بازار معاملات تهران در حرکت است.
روز گذشته بانک مرکزی اسامی 31 شعبه از بانکهای ملی، ایران، ملت، تجارت و صادرات را منتشر کرد که متقاضیان میتوانند با مراجعه به آنها 2 هزار یورو و یا ۲ هزار دلار ارز سهمیهای دریافت کنند. بر این اساس، متقاضیان ارز میتوانند علاوه بر مراجعه به صرافیها به شعب منتخب بانکهای مذکور مراجعه کنند.
به نظر میرسید این ارزپاشی نهاد پولی کشور قیمت دلار را در بازار معاملات ارزی کاهش دهد اما امروز قیمت دلار بیش از پیشبینی دلار فردایی در روز گذشته بازگشایی شد. در نخستین ساعات روز دوشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۱ دلار با قیمت ۳۶ هزار و ۸۰ تومان معامله شد و در ساعات بعدی نیز با روند صعودی همراه بود.
در لحظه نگارش این گزارش قیمت دلار با نوسان رو به بالا در بازار معاملات با قیمت ۳۶ هزار و ۶۸۰ تومان معامله شد و از نیمه کانال ۳۶ هزار تومان هم فراتر رفت. در بازارهای موازی نیز قیمت دلار سقفهای جدیدی را پشت سر گذاشت. دلار هرات وارد کانال ۳۵ هزار تومان شد و با ۸۰۰ تومان افزایش قیمت نسبت به روز گذشته با نرخ ۳۵ هزار و ۳۸۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز با روند افزایشی، با کانال ۱۰ هزار تومان فقط ۵۰ تومان فاصله داشت و به قیمت ۹ هزار و ۹۵۰ تومان رسید.
افزایش قیمت دلار با خرید چمدان همسو شد
کارشناسان و تحلیلگران بازار از ابتدای سال تا کنون چنین روزهایی را برای قیمت دلار پیشبینی کرده بودند اما معاملهگران کف بازار از الگوی ابداعی چمدان میگویند. الگویی که پایه علمی ندارد اما از روند افزایشی سفرها در روزهای اخیر حکایت دارد. آنها با توجه به این الگوی ابداعی معتقدند در بازار همسایه یعنی خیابان منوچهری، خرید ساک و چمدان سیر صعودی گرفته است. از نگاه آنها این رفتار یعنی میزان سفر زیاد است و بخشی از این سفرها میتواند تقاضای ارزی را به همراه داشته باشد.
حتی برخی از معاملهگران مدعی بودند فروشندههای چمدان به آنها گفتهاند، در این دو هفته مثل شب عید کار کردهایم. اکوایران همچنین از حضور و دخالت نیروی انتظامی برای متفرق کردن خریداران ارز در میدان فردوسی گفته که در شرایط مشابه نیز این نهاد به کمک بازارساز آمده است تا هیجانات آنی بازار را کنترل کند.
در کارزار صف متقاضیان دلار از یک سو و سیاستهای جدید بانک مرکزی از سوی دیگر، فعلا پیروز میدان قیمت دلار است که در حال تصاحب سطوح قیمتی جدید است و رسیدن به دلار ۳۲ هزار تومانی را به رویا تبدیل کرده است. این در حالی است که در ابتدای هفته بانک مرکزی در مطلبی از عرضه سنگین ارز در معاملات نیمایی خبر داد که تنها برای یکسوم آن تقاضا وجود داشت.
افزایش انتظارات تورمی و قیمت دلار
در همین راستا محمود جامساز، کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر تاثیر روند توافقات برجام بر قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: اواخر مرداد ماه سالجاری روند قیمت دلار تحت تاثیر اخبار مساعد از سوی طرف آمریکایی درباره توافقات هستهای برجام و نزدیک شدن مذاکرات به نتیجه مطلوب، کاهشی شد. در مقابل با تغییر مطالبات ایران و تقاضاهای جدید قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفت.
او ضمن تاکید بر انتظارات تورمی جامعه بر قیمت دلار افزود: در شرایطی که قیمتها نوسان شدید دارد، تورم بالای ۵۰ درصدی داریم و بانک مرکزی نیز ذخایر ارزی محدودی دارد توانایی نهادهای پولی برای تعیین قیمت دلار کاهش مییابد ضمن اینکه بانک مرکزی نیز با وجود اختیارات نامحدود به دلیل کمبود منابع ارزی توانایی کنترل بازار و قیمت دلار را نمیتواند داشته باشد.
جامساز با اشاره به اوضاع نامساعد سیاسی در سطح بینالمللی، اعتراضات اجتماعی داخلی و عدم اطمینان از حصول توافق برجام خاطر نشان کرد: در این شرایط انتظارات تورمی بیش از گذشته در جامعه شکل میگیرد و با وجود تنگنای ارزی ناشی از تحریمها و کاهش درآمدهای ارزی توانایی کنترل قیمت دلار بسیار محدود میشود این در حالی است که تصمیمات و اختیارات بدون توجه به منابع گرفته شده و نهاینا افزایش قیمت فعلی دلار را رقم زده است
قیمت دلار در هفتهای که گذشته وارد کانال ۳۴ هزار تومان شد و در آخرین معاملات بازار ارز آزاد هفته گذشته با قیمت ۳۴ هزار و ۸۳۰ تومان معامله شد. در حالی که دلار فردایی با قیمت ۳۵ هزار تومان پیشبینی شده است باید دید بار دیگر بازارساز برای مهار قیمت وارد بازار میشود؟
در حالی دومین هفته آبان ۱۴۰۱ را پشت سر میگذاریم که قیمت دلار به بالاترین نرخ خود طی سالهای گذشته رسیده است. سقفشکنی دلار که با وجود استدلالهای قوی تحلیلگران بازارهای مالی، پیشبینی شده بود در حالی به کانال ۳۵ هزار تومان رسیده که شواهد حاکی از فروش ارزهای خانگی به امید سود بیشتر است.
به نظر میرسد باور سناریوی قدیمی افزایش قیمت ارز به امید مهار بازار و جمعآوری دلارهای خانگی برخی را بر آن داشته تا از افزایش قیمت دلار بیشترین سود را نصیب خود کنند.
چرا دلار گران شد؟
افزایش ۲۰ درصدی ارزش دلار به نسبت سایر ارزها در سطح بینالمللی، تورم ۵۰ درصدی داخلی،اعتراضات اجتماعی در بیش از ۴۰ روز گذشته،اخبار پیدرپی مبنی بر تحریمهای جدید ایران از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا، تهدیدهای برخی کشورهای همسایه و از همه مهمتر اخبار نامساعد سیاسی مبنی بر توقف مذاکرات هستهای برجام در شرایطی دست به دست هم داد که سیاست ارزپاشی بانک مرکزی فنر فشرده دلار را در دستانش داشت.
قیمت دلار در هفتهای که گذشت وارد محدوده ۳۳ سپس ۳۴ هزار تومانی شد و برای دلار فردایی نیز دلار ۳۵ هزار تومانی پیشبینی شده است.
روز چهارشنبه در شرایطی که بازار ارز تحت تأثیر موارد ذکر شده در نیمه کانال ۳۴ هزار تومانی قرار گرفت، تقاضای دلار سهمیهای به خاطر اختلاف نرخ دلار آزاد و توافقی بالا رفت.
تحلیلگران این رویداد را به خاطر گپ به وجود آمده میان دو بازار توافقی و آزاد استدلال کردند، زیرا سودی که از اختلاف قیمت دو بازار به وجود آمده بود تقاضای سفته بازی را در بازار روز قبل تشدید کرد. اما صبح روز پنجشنبه ۱۲ آبان بازارساز در مقابل سرکشیهای بازار آزاد سعی کرد با افزایش نرخ توافقی دلار تقاضای سفته بازی در بازار ارز را مهار کند. به همین دلیل نرخ ارز سهمیهای در بازار معاملات آزاد به بیش از ۳۳ هزار تومان رسید.
پیشبینی تحلیلگران بازار چه بود؟
در ماههای گذشته روند صعودی دلار و تلاش بازارساز برای مهار قیمت دلار از سوی بسیاری از کارشناسان پیشبینی شده بود برخی از این اظهارنظرها را میخوانید:
حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی به عدم اطمینان روانی و تمایل برای خروج ارز و سرمایه از کشور اشاره کرده بود که بازار دلار را تحت فشار قرار داده است. او روند قیمت دلار را صعودی دانسته و به تلاش دولت برای ثبات قیمت دلار تاکید کرده بود. به اعتقاد جیهانی اگر دخالت نهادهای بازارساز بر قیمتها نباشد قیمت دلار روند صعودی خواهد داشت.
اس بازارهای مالی با این عنوان که دولت نمیخواهد در شرایط موجود کشور، قیمت دلار بشکند بنابراین ارز وارد بازار کرده با انتقاد از هدر دادن منابع و ادامه سیاستهای اشتباه دولتها گفته بود: «دولت در حال تثبیت وضعیت موجود است و فنر دلار در دستانش است در حالی که با توجه به تورم، ارزش ذاتی دلار ۳۲ و ۳۳ هزار تومان نیست و باید دید توانایی بانک مرکزی برای ادامه این سیاست غلط تا کجا ادامه دارد و چقدر است.»
جواد فلاحیان، کارشناس بازارهای مالی نیز با تاکید بر اینکه فنر دلار و طلا به صورت عمده در دستان دولت است و باید ببینیم دولت تا کجا قادر خواهد بود این بازار را کنترل کند. تاکید داشت: سیاست دولت فعلی مانند دولتهای قبل است یعنی کنترل بازار با ارزپاشی، خبردرمانی و کنترل قیمت از طریق صرافیهای دولتی. اما در مقطعی دولت دیگر توان ندارد و فنر رها میشود و قیمتها رشد میکند.
میثم رادپور، کارشناس بازارهای مالی ضمن تاکید بر نقش تورم بر بازار ارز به رکوردهای بالای ۴۰ و ۵۰ درصدی تورم داخلی اشاره کرده بود. او درباره پیشبینی قیمت دلار به تجارتنیوز گفته بود:«بازار ارز نجابت به خرج داده و تا حدودی عقبتر از تورم است. ما در اقلام مصرفی خانوار، صندوقهای سرمایهای و تمامی بخشهای بازار و اقتصاد، تورم افسارگسیختهای را شاهد هستیم اما مدتی است بازار ارز جابهجایی چندان جدی و عمدهای نداشته است.»
علیاصغر سمیعی رئیس کانون صرافان تهران با اشاره به نقش تورم بر قیمت دلار از تفاوت قیمت واقعی دلار با آنچه در بازار میبینیم گفته بود او نقش بازارساز در مهار قیمت دلار را حرکتی خارج از قواعد اقتصاد عنوان کرده بود.«قیمتسازی و تعیین قیمت غیرواقعی دلار از اقدامات دولت است.»
فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه دولت را تنها بازیگر بازار ارز در کشور خوانده بود و با تاکید بر اینکه با خبردرمانی بازار ارز کنترل شدنی نیست گفته بود «قیمت دلار با توجه به تورم ۴۰ درصدی بالاتر از رقم کنونی است و دولت به هر ابزار ممکنی تا الان مانع تحقق قیمت دلار واقعی شده است.»
تقویت درآمدهای ارزی در دیدرس نیست
اما پدرام سلطانی، فعال اقتصادی بعد از ورود دلار به کانال ۳۴ هزار تومانی در حساب توییتری خود نوشت:«از آخرین جهش نرخ ارز در نیمه نخست ۱۳۹۹ تا پایان مهر امسال حدود ۱۰۰ درصد تورم به اقتصاد ایران تحمیل شده و نقدینگی ۸۶ درصد رشد کرده. تقویت درآمدهای ارزی کشور نیز با تعلیق مذاکرات در دیدرس نیست. نوسانی که در نرخ ارز افتاده برای «اهل فهم» اصلاً نشانه خوبی نیست.»
نشانهها برای پیشبینی چنین روزی در اقتصاد کشور بسیار بود و فعالان اقتصادی و تحلیلگران نیز بارها بر آن تاکید کرده بودند با وجود پیشبینی دلار با قیمت بیش از ۳۵ هزار تومان در روز شنبه ۱۴ آبان باید دید آیا دولت، سیاست تاثیرگذار و بلندمدتی برای قیمت این اسکناس آمریکایی دارد؟
قیمت دلار روز چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱ وارد کانال ۳۴ هزار تومانی شد. این بالاترین نرخ تاریخی دلار در ایران است. حالا سوالی که وجود دارد این است که آیا بازارساز برای مهار این اسکناس آمریکایی وارد کارزار میشود؟
در حالی طی روزهای اخیر دلار وارد قلههای جدید قیمتی میشود که تحلیلگران بازار از ابتدای سال تا کنون بارها درباره افزایش قیمت دلار هشدار داده بودند.
قیمت دلار وارد کانال تاریخی ۳۴ هزار تومان شد. به نظر میرسد بازارسازی که در ماههای گذشته در کوچکترین نوسانات قیمت نقش داشت و فنر فشرده دلار را در دست داشت مهار قیمت دلار را از دست داده است.
امروز چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱، دلار ابتدا وارد کانال ۳۴ هزار تومانی شد و چند ساعت بعد از آغاز معاملات، دلار به نیمه این کانال رسید. با بررسیهای به عمل آمده قیمت دلار فردایی نیز رو به رشد است. قیمت بازارهای موازی نیز دست کمی از قیمت دلار در بازار معاملات تهران ندارد. دلار هرات وارد پله چهارم محدوده ۳۳ هزار تومان شد و ۳۳ هزار و ۴۵۰ تومان مبادله شد. درهم امارات نیز با ورود به پله سوم محدوده ۹ هزار تومان به قیمت ۹ هزار و ۳۵۵ تومان رسید.