قیمت مرغ | قیمت مرغ در بازار | قیمت مرغ افزایش
کاهش بی سابقه قیمت مرغ در بازار امروز | قیمت مرغ کیلویی چند؟

هر کیلوگرم مرغ ۵۳ هزار و ۲۰۰ تا ۵۹ هزار و ۹۰۰ تومان در بازار به فروش میرسد، این در حالی است دولت قیمت مصوب ۶۳ هزار تومان را برای هر کیلوگرم مرغ تعیین کرده است. کاهش قیمت مرغ پس از افزایشهای متعدد، مورد رضایت مصرفکننده است اما، انباشت زیان و نگرانی از ادامه تولید را برای مرغداران رقمزده است.
قیمت مرغ امروز در خرده فروشیها بیش از 42هزار تومان شد. قیمت مرغ باعث هرج و مرج بسیاری در بازار شده است. قیمت مرغ در چند وقت اخیر با روند صعودی مواجه بوده است. قیمت مرغ گویا با هیچ کنترلی مواجه نیست. قیمت مرغ در روزهای آینده در انتظار نظارت بر توزیع مناسب است.
هر کیلوگرم مرغ ۵۳ هزار و ۲۰۰ تا ۵۹ هزار و ۹۰۰ تومان در بازار به فروش میرسد، این در حالی است دولت قیمت مصوب ۶۳ هزار تومان را برای هر کیلوگرم مرغ تعیین کرده است. کاهش قیمت مرغ پس از افزایشهای متعدد، مورد رضایت مصرفکننده است اما، انباشت زیان و نگرانی از ادامه تولید را برای مرغداران رقمزده است.
در آخرین اصلاح، دولت نرخ مصوب ۶۳ هزار تومان را برای مرغ تعیین و ابلاغ کرد. اما، بازار مرغ همانند با بسیاری از کالاهای اساسی که مشمول قیمت دستوری میشوند، از نرخ مصوب ۶۳ هزار تومان تبعیت نکرد و پس از آن برای مدت کوتاهی افزایش و سپس در روند نزولی کاهش یافته است.
آنگونه که امروز مهدی یوسف خانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران، به اقتصاد آنلاین گفت: هر کیلوگرم مرغ گرم از ۵ تا ۸ هزار زیر نرخ مصوب با قیمت هر کیلوگرم ۵۵ هزار تومان تا ۵۸ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
وی علت افت قیمت مرغ به زیر نرخ مصوب را کاهش تقاضا عنوان کرد و افزود: به دلیل کاهش تقاضا، عرضه مرغ گرم نسبت به تقاضا بیشتر شده است.
یوسف خانی درباره عرضه و تقاضای مرغ منجمد در بازار نیز گفت: با افزایش قیمت هر کیلوگرم مرغ منجمد از ۴۵ هزار تومان به ۵۵ هزار تومان و رسیدن قیمت آن به قیمت مرغ گرم، تقاضا برای مرغ منجمد در بازار صفر شده است.
وی تصریح کرد: صفر شدن تقاضا برای مرغ منجمد منجر به توقف عرضه آن شده است.
در حال حاضر قیمت خرید هر کیلوگرم مرغ زنده از مرغداران، ۳۷ هزار و ۵۰۱ تومان است و قیمت هر کیلوگرم مرغ کشتار به طور میانگین ۵۴ هزار و ۹۹۵ است. به عبارت، دیگر قیمت مرغ کشتار در برخی مناطق با قیمت مرغ گرم در بازار برای مصرفکننده برابری میکند.
گفتنی است؛ با افت قیمت مرغ مدیران عامل اتحادیههای استانی مرغداران گوشتی سراسر کشور در بیانیهای ضمن انتقاد از عملکرد وزارت جهادکشاورزی در مدیریت تولید و بازار مرغ، از دولت درخواست کردند که برای جلوگیری از ورشکستگی تولیدکنندگان اقداماتی از جمله خرید مرغ مازاد، بهرهگیری از نظرات اتحادیهها در تصمیمگیریها، راهاندازی سامانه هوشمند معاملات مرغ و تأمین به موقع نهاده با کیفیت را در دستور کار خود قرار دهد.
آنها در بخشی از بیانهای اعتراضی خود به دولت آوردهاند، متأسفانه با تغییر نظام یارانهای و مردمیسازی یارانهها علاوه بر اینکه آزادی مورد انتظار ایجاد نشده بلکه برخی از تکالیف و مداخلات بیشتر شده است. تداوم این رویهها به انضمام عدم انجام تعهدات دولت محترم در قبال افزایش هزینههای تولید صنعت و تولیدکنندگان مرغ گوشتی را در وضعیت بسیار شکنندهای قرار داده است. ما مدیران عامل اتحادیههای مرغداران گوشتی سراسر کشور به نمایندگی از ۱۷ هزار مرغدار سراسر کشور مصرانه از دولت محترم و در رأس آن معاون اول ریاست جمهور، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی و وزیر جهاد کشاورزی میخواهیم، برای حفظ تولید و جلوگیری از ورشکستگی دهها تولیدکننده، موارد درخواستی را اعمال کند.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است؛ با توجه به تکلیف دولت محترم و پیرو آن وزارت جهاد کشاورزی، میزان تولید به نحوی به صنعت تحمیل شده که امروز مواجه با افزایش تولید مازاد بر نیاز کشور هستیم.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم در رابطه با نوسان قیمت مرغ عنوان کرد: با توجه به سیاستگذاری دولت بعد از مردمیسازی یارانهها مرغداران در مقطعی بهدلیل عدم شفافیت وضعیت و شرایط کاری جوجهریزی را با تردید انجام دادند لذا جوجهریزی با ظرفیت مناسب انجام نشد به همین خاطر تامین مرغ و عرضه کم شد و بهدلیل این که میزان عرضه و تقاضا هماهنگ نبود قیمت تا 64 هزار تومان بالا رفت.
حسین علی بیگی ادامه داد: اما با توجه به حجم جوجهریزی و هماهنگیهایی که صورت گرفت پیشبینی میکنیم تا عید روند کاهش قیمت مرغ و یا ثبات قیمت مرغ را در بازار داشته باشیم.
علی بیگی تصریح کرد: قیمتی که دولت برای مرغ تعیین کرده 59 هزار و 800 تومان است که البته مورد تایید وزارت جهاد کشاورزی نبوده چراکه برای مرغدار تولید با توجه به چند برابر شدن قیمت نهادهها با قیمت بالاتری تمام میشود.
وی اضافه کرد: اما در حال حاضر کاهش قیمت را شاهد هستیم و مرغ با قیمت 53 هزار و 500 تومان تا 54 هزار تومان در سطح شهر عرضه میشود و افزایش قیمتی نخواهیم داشت.
در ادامه مصطفی کرمانی مقدم مالک یکی از مرغداریهای استان قم درخصوص کاهش قیمت مرغ، بیان کرد: مرغ منجمد را با قیمت ارزان وارد بازار کردند. طبیعتا با توجه به شرایط اقتصادی مردم ترجیح میدهند که مرغ منجمد خریداری کنند و همین مسئله باعث مازاد تولید مرغ و به تبع کاهش قیمت مرغ در کشتارگاه شد.
کرمانی مقدم با اشاره به این که کاهش قیمت باعث دلسردی مرغداران و کاهش جوجهریزی میشود، اضافه کرد: در حال حاضر با توجه به افزایش هزینههای پرورش، مرغداران متضرر میشوند و در مقایسه با هزینه پرورش درآمد مرغداران کم است همین مسئله باعث میشود مرغداران انگیزهای برای جوجهریزی نداشته باشند.
وی در ادامه یکی از مشکلات مرغدارایهای گوشتی را گران بودن جوجه دانست و عنوان کرد: جوجه با قیمت مصوب به مرغدار عرضه نمیشود و حمایت و نظارتی بر این مسئله وجود ندارد لذا مرغداران جوجه را بیش از قیمت مصوب خریداری میکنند ولی محصول نهایی را باید با قیمت مصوب عرضه کنند. البته در حال حاضر پایین از نرخ مصوب محصول از مرغداران خریداری میشود.
کرمانی مقدم اظهار کرد: بعد از حذف یارانهها قیمت نهادهها شش برابر شده و اگر چه به لحاظ تامین آن مشکلی وجود ندارد، اما در برخی مواقع اقلامی مثل سویا دچار کمبود است که منجر به افزایش نرخ سویا میشود.
وی با تأکید بر این که کاهش جوجهریزی مشکلی برای بازار ایجاد نمیکند چرا که وارادات مرغ منجمد جایگزین میشود، تصریح کرد: حمایت از مرغداران نباید فقط بهصورت کلامی باشد بلکه این حمایتها باید عملیاتی شود.
حاشیههای قیمت مرغ و تخممرغ در بازار وارد سومین ماه خود شده است. طی دو ماه گذشته نوسان قیمت این دو ماده غذایی پرمصرف چشمگیر بوده و آنها هر روز از نرخ مصوب فاصله بیشتری گرفتهاند.
بهرغم کاهش تقاضا که بخش زیادی از آن ناشی از رشد قیمت تلقی میشود، مرغداران دو ماه است که با ارائه مستندات رشد هزینه تولید و زیانهای وارد شده از دولت میخواهند نرخ مصوب مرغ و تخممرغ افزایش یابد. در همین حال معاون بازرگانی وزیر جهادکشاورزی روز شنبه اعلام کرد نرخ مصوب مرغ تغییری نداشته و نخواهد داشت. این در حالی است که دولت قرار بود روز ۳۱شهریور رقم جدیدی را برای نرخ مصوب مرغ و تخممرغ اعلام کند.
معاون بازرگانی وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه کمبودی در عرضه مرغ و تخممرغ نداریم، تأکید کرد: قیمت مرغ کماکان ۵۹.۸۰۰تومان است و افزایشی در قیمت مرغ و تخممرغ نداریم.
محسن شیراوند افزود: سیاست وزارت جهادکشاورزی در حوزه مصرفکننده ثبات قیمت و در حوزه تولیدکننده کمک حداکثری به توسعه و رونق هرچه بیشتر تولید است، امیدواریم در هفته پیش رو با اتحادیههای این حوزه به توافقاتی برسیم و بتوانیم هزینه تمامشده تولید را در ابتدای زنجیره کاهش دهیم تا در انتهای زنجیره قیمت برای مصرفکننده ثابت بماند و افزایشی نداشته باشد.
بهگفته معاون وزیر جهادکشاورزی هماکنون کمبودی در زمینه تأمین نهادههای دامی جو، ذرت و کنجاله سویا وجود ندارد و نهایتا اوایل آبان ماه تمام تعهدات محقق میشود. این در حالی است که با وجود تامین نهادهها آنچه باعث افزایش هزینه تولید طیور شده رشد شش برابری قیمت این اقلام بوده است.
براساس مشاهدات میدانی، کمترین رقم اعلامی برای هر کیلو مرغ در خردهفروشیهای تهران ۶۵هزار تومان است البته در برخی مناطق تهران و بعضی فروشگاهها این محصول حتی با قیمت ۸۰تا ۹۰هزار تومان هم در حال عرضه است.
همزمان با افزایش قیمت مرغ در خردهفروشیها از ابتدای شهریور، میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران تنها مراکزی بودند که این کالا را با نرخ مصوب عرضه میکردند، اما در یک هفته گذشته بهای مرغ در این بازارها هم از نرخ مصوب فراتر رفته و هر کیلو مرغ تازه در بستهبندیهای کیسهای ۶۰هزار و ۶۰۰تومان قیمت خورده است.
دولت از یکماه پیش با توزیع مرغ منجمد تلاش کرد قیمت را در بازار تنظیم کند. مرغ منجمد هماکنون با قیمت مصوب ۴۳هزار و ۵۰۰تومان در حال توزیع است، اما نتوانسته قیمت مرغ گرم را کاهشی کند.
رقمهای اعلامی برای هزینه تولید و قیمت مرغ در کشتارگاه نیز نشان میدهد مصرفکنندگان ناچارند قیمت بالای ۷۰هزار تومان را برای مرغ بپذیرند. میانگین قیمت مرغ کشتار از خرداد ماه تا مهر افزایشی بوده و از رقم ۴۴هزار و ۳۰۰تومان به ۶۲هزار و۸۰۰تومان رسیده است. براساس دادههای شبکه خبری صنعت مرغداری و دامپروری کشور میانگین قیمت مرغ کشتار نخستین روز آبان نیز روی عدد ۶۲هزار و ۵۰۰تومان ایستاده که نشان میدهد مرغ عرضه شده در خردهفروشیها حتی بدون سود نمیتواند با نرخ مصوب ۵۹.هزار و ۸۰۰تومان عرضه شود. در چنین شرایطی دولت با چه سیاستی میتواند قیمت مرغ را دوباره به نرخ مصوب بازگرداند؟
کاهش تقاضا برای مرغ همزمان با افزایش قیمت این محصول از خرداد، باعث شد تولیدکنندگان با کاهش جوجهریزی از تیرماه تلاش کنند تا حدودی زیان ناشی از رشد هزینه تولید و افت تقاضا را جبران کنند که این امر به افزایش قیمت مرغ از ابتدای شهریور ماه منجر شد.
نهادههای دامی و جوجه یکروزه، عمده هزینه تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ را تشکیل میدهد. قیمت مصوب نهادهها بهعنوان نخستین حلقه از زنجیره تولید دام و طیور، از اردیبهشت امسال با حذف ارز ترجیحی ۶برابر شده و هزینه تولید را برای مرغداران بهشدت افزایش داده است. قیمت جوجه یکروزه هم در ۳ماه گذشته ۷برابر شده است.
وعده اصلاح قیمت مرغ از سوی دولت
صدیقپور به وعده دولت مبنی بر اصلاح قیمت مرغ تا پایان شهریور اشاره کرد و افزود: معاون اول رئیس جمهوری اعلام کردند که اصلاح قیمت صورت خواهد گرفت. بر همین اساس نیز جلسات متعددی در دستگاههای مختلف برگزار شد تا یک تعادل قیمتی بین مصرفکننده و تولیدکننده برقرار شود.
وی بیان کرد با تعیین ۴۹ هزار تومان برای مرغ زنده، یک سود مکفی نصیب تولیدکنندگان خواهد شد. در غیر این صورت انگیزهای برای تولیدکنندگان به وجود نخواهد آمد و امکان کاهش تولید محتمل خواهد بود.
صدیقپور تاکید کرد که دولت با توجه به نیم دوم سال جاری و امکان افزایش مصرف باید دقتنظر بیشتری درباره برنامهریزی تولید داشته باشد.
او وضعیت فعلی تولید را مناسب ارزیابی کرد و گفت: در ماه جاری تولید خوبی داشتهایم. برای مهرماه بالغبر ۱۱۳ میلیون جوجه داریم که این میزان حتی نسبت به مهرماه سال گذشته که نهاده ترجیحی دست تولیدکنندگان میرسید بیشتر است.
در حال حاضر قیمت هر کیلو مرغ تازه بین ۶۰ هزار تا ۷۰ هزار تومان، سینه مرغ ۱۱۱ هزار تومان، قیمت فیله مرغ ۱۲۳ هزار تومان، ران مرغ با پوست ۵۲ هزار تومان در حال عرضه است.
با توجه به وعده دولت به تولیدکنندگان برای اصلاح قیمت مرغ تا پایان شهریور، خبرها حاکی از آن است که قیمت مصوب مرغ از ۵۹ هزار و ۸۰۰ با افزایش حدود ۱۰ هزار تومانی به ۷۰ هزار تومان خواهد رسید؛ گرانی که قبل از تعیین رسمی آن از چند هفته قبل آغاز شد.
قیمت مرغ در چند روز گذشته در برخی استانها حتی به ۸۰ هزار تومان هم رسید. چند هفتهای است که مرغ از نرخ مصوب ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان فراتر رفته و تولیدکنندگان به دلایل مختلف اقدام به افزایش قیمت کردند.
فعالان بخش تولید عنوان میکنند که علاوه بر هزینههای تمامشده تولید، نهادهها را با ارز نیمایی و آزاد میخرند. از آن جایی که دست تولیدکنندگان خالی از نقدینگی است، تولید دیگر برایشان بهصرفه نیست. از همین رو درخواست اصلاح قیمت را داشتند.
تولیدکنندگان میگویند بهرغم شرایط اقتصادی، امکان ادامه تولید با قیمتهای فعلی وجود ندارد. چراکه بنگاههای تولیدی خیریه نیستند که دولت بخواهد یارانه مصرفکنندگان را از جیب تولیدکنندگان بپردازد.
گرچه هنوز قیمت جدید مرغ تعیین نشده است، اما گفته میشود که قیمت مرغ گرم در محدوده ۷۰ هزار تومان در هر کیلو تثبیت خواهد شد.
دولت نیز برای کنترل بازار اقدام به واردات مرغ منجمد کرد. اما قیمتها را نتوانست به نرخ مصوب ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان برساند. در حال حاضر قیمت مرغ منجمد ۴۵ هزار تومان است.
درخواست تولیدکنندگان برای افزایش قیمت مرغ
محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن جوجه یکروزه، در گفتگو با تجارتنیوز درباره دلایل افزایش قیمت مرغ عنوان کرد: قیمت نهاده از ۲۱ اردیبهشت ماه سال جاری حدود شش برابر شد. طوری که قیمت ذرت از ۱۹۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان و قیمت سویا از ۳۰۰۰ تومان به ۱۷ هزار تومان رسید.
او ادامه داد: اگر دولت میخواست متناسب با قیمت نهاده اقدام به قیمتگذاری کند باید قیمت مرغ زنده حدود ۴۹ هزار تومان و قیمت مرغ گرم حدود ۷۰ هزار تومان بهدست مردم میرسید. اما نرخ مصوب آن ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شد.
صدیقپور درباره تامین نهاده عنوان کرد: در حال حاضر تولیدکنندگان مشکلی در تامین نهاده ندارند و نهاده بهوفور در سامانه بازارگاه موجود است.