قیمت مسکن| کاهش قیمت مسکن
قیمت مسکن در این مناطق ارزان شد

بررسی آمارها نشان می دهد که قیمت مسکن در آذر ماه سال جاری در ۴ منطقه1،8،19 و 22 تهران نسبت به آبانماه کاهش چشمگیری داشت.
قیمت مسکن چندسالی هست سر به فلک کشیده است.قیمت مسکن در بعضی مناطق زیاد است.قیمت مسکن در چند سال اخیر فقط افزایشی بوده است.آیا قیمت مسکن کم می شود؟
با توجه به اینکه تازهترین آمار حاکی از افزایش قیمت و تعداد معاملات مسکن در تهران طی آذر ماه است، شواهد نشان میدهد در این ماه قیمت خانه فقط در ۴ منطقه تهران کاهشی و در ۱۸ منطقه دیگر افزایشی بوده است که مناطق ۱، ۸، ۱۹ و ۲۲ تهران با کاهش قیمت خانه مواجه شدهاند.
براساس آخرین آمارها متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران طی آذرماه به ۳۲ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان رسیده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۲۱.۱ درصد افزایش یافته است.
همچنین، تعداد معاملات انجام شده در این ماه حدود ۹.۸ هزار فقره بوده که در مقایسه با ماه قبل ۳۳.۸ درصد زیاد شده است که در این بین، بررسی جزئیات متوسط قیمت هر متر خانه و تعداد معاملات انجام شده در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران نشان میدهد که بیشترین قیمت هر متر خانه ۶۹ میلیون و ۸۱ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۱۵ میلیون و ۸۱۹ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است.
علاوه براین، در نهمین ماه سال در مناطق ۱ و ۱۸ تهران به ترتیب معادل ۴۱۳ و ۲۶۱ فقره خانه معامله شده است.
تغییرات قیمت خانه در هر منطقه از تهران
بررسی تفاوت متوسط قیمت مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران در آذر نسبت به آبانماه سال جاری بیانگر این است که معادل ۱۸ منطقه از تهران با افزایش قیمت مسکن در ماه موردنظر مواجه شدهاند که در این بین، به ترتیب مناطق ۶، ۱۲ و ۳ بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند.
علاوه براین، مسکن در آذر ماه سال جاری در ۴ منطقه دیگر از تهران نسبت به آبانماه کاهش قیمت داشته که شامل مناطق ۱، ۸، ۱۹ و ۲۲ میشود.
از سوی دیگر، تعداد معاملات مسکن در آذر ماه سالجاری نسبت به آبانماه در تمام مناطق تهران افزایشی بوده است و کمترین تعداد معامله مسکن به منطقه ۱۹ با ۹۷ معامله و بیشترین تعداد معامله نیز به ترتیب به مناطق ۵، ۱۰، ۲ و ۴ مربوط میشود که هر یک به ترتیب ۱۴۰۰، ۹۸۳، ۸۲۹ و ۸۰۹ معامله مسکن داشتهاند.
بازار ارز | کاهش پلکانی قیمت دلار
معامله گران بازار ارز با دریافت سیگنال مثبت از وین، قیمت دلار را تا نیمه کانال 29 هزار تومان هم رساندند. البته سیگنال های مثبت از وین، باعث شده فعلا خریداران از بازار ارز عقب نشینی کنند. به نظر می رسد در صورت تداوم این وضعیت و سیگنال های مثبت از وین، قیمت دلار با مقاومت خریداران در محدوده کانالی 29 هزار تومان باقی بماند و حتی ممکن است به زیر این کانال هم برسد. هر چند که بسته به اخبار منتشره از وین، بازار ارز می تواند با فراز و نشیب روبه رو شود.
بازار سهام | خوش بینی ها در بورس و فرابورس
در بازار سهام شاخص های عملکردی بازار سهام مثبت ارزیابی میشود اما به نظر میرسد که بازار در روز چهارشنبه خوش بینانه دنبال شود. خریداران در روز سه شنبه با اطمینان بیشتری معاملات را پیگیری کردند و با توجه به سیگنال های مثبت از وین، به نظر می رسد باید معاملات روز چهارشنبه هم در همین راستا پیش بینی کرد.
بازار خودرو | قیمت خودرو با تغییر اندک
در بازار خودرو، قیمت ها با تغییرات مثبتی دنبال می شود اما معاملات و خرید و فروش ها در بازار خودرو به صورت جدی دنبال نمی شود و در نقطه جدی فعلا بازار منتظر نتایج اولیه از مذاکرات وین است که از نظر نماینده روسیه با پیشرفت انکارناپذیری همراه بوده است. در تازه ترین رویداد هم سایپا از آغاز فروش فوق العاده از روز پنج شنبه 9 دی از ساعت 8 صبح به صورت هفتگی تا آخر سال خبر داد.
بازار مسکن | تاریخ پایان ثبت نام نهضت ملی مسکن
بازار مسکن در روزهای پایانی سیگنال مثبت دریافت کرد. خریدها بیشتر شده و قیمت ها هم تکانه های روبه جلویی را به ثبت رسانده است. البته همچنان معامله گران در بازار مسکن، مذاکرات برجامی وین را به دقت رصد می کنند. در تازه ترین رویداد هم اعلام شد، مهلت ثبتنام در سامانه نهضت ملی مسکن روز ۱۵ دیماه به پایان میرسد و برای تهران نیز اکنون ظرفیت جدیدی مدنظر قرار نگرفته است.
بازار ارز دیجیتال | روز تاریک بیت کوین
دیروز روز خوبی برای بیت کوین نبود. این رمزارز حدود ۷ درصد کاهش ارزش پیدا کرد و به زیر ۴۸ هزار دلار رسید. همچنین خبر رسید ایران برای صرفه جویی در مصرف برق، استخراج کریپتو را تا 6 مارس(۱۶ اسفند) ممنوع می کند.
این دومین بار در سال جاری است که ایران چنین اقداماتی را برای کاهش فشار بر شبکه برق کشور انجام می دهد.
حجم معاملات مسکن
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در آذرماه سال ۱۴۰۰ حاکی از آن است که از مجموع ۹ هزار و ۷۷۲ واحد مسکونی معامله شده، واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۳۳.۲ درصد، بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. سهم مذکور در مقایسه با آذرماه سال قبال حدود ۵.۹ واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت بالا در سایر گروهها شامل ۶ تا ۱۰ ، ۱۱ تا ۱۵ ، ۱۶ تا ۲۰ و بیش از ۲۰ سال ساخت افزوده شده است.
توزیع تعداد معاملات انجام شده برحسب مناطق مختلف شهر تهران
در آذرماه سال ۱۴۰۰ حاکی از آن است که از میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۴.۳ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۱۰ و ۲ به ترتیب با اختصاص سهمهای ۱۰.۱ و ۸.۵ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
تحولات قیمت واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران
در آذرماه سال ۱۴۰۰، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۳۲۵.۹ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۲۱.۱ درصد افزایش نشان میدهد.
در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده معادل ۶۹۰.۸ میلیون ریال به منطقه ۱ و کمترین آن با ۱۵۸.۲ میلیون ریال به منطقه ۱۸ تعلق داشته است. ارقام مزبور نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۲۱ و ۴۶.۳ درصد افزایش نشان میدهند.
توزیع فراوانی تعداد معاملات برحسب قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب قیمت یک مترمربع بنا در آذرماه سال ۱۴۰۰ حاکی از آن است که واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون ریال به ازای هر مترمربع بنا با سهم ۱۶.۸ درصد، بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده است و دامنههای قیمتی ۱۵۰ تا ۲۰۰ و ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون ریال به ترتیب با سهمهای ۱۶.۲ و ۱۳.۸ درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. در این ماه، توزیع حجم معاملات بهگونهای بوده است که ۶۱.۹ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی شهر تهران ( ۳۲۵.۹ میلیون ریال) معامله شدهاند.
توزیع فراوانی تعداد معاملات برحسب سطح زیربنای هر واحد مسکونی
توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب سطح زیربنای هار واحد مسکونی در آذرماه سال ۱۴۰۰ نشان میدهد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده به واحدهای مسکونی با زیربنای ۵۰ تا ۶۰ مترمربع با سهم ۱۵.۹ درصد اختصاص داشته است. واحدهای دارای زیربنای ۶۰ تا ۷۰ و ۷۰ تا ۸۰ مترمربع به ترتیب با سهمهای ۱۵.۱ و ۱۲.۸ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. درمجموع در این ماه، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ۸۰ مترمربع، ۵۸ درصد از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادند.
توزیع فراوانی تعداد معاملات برحسب ارزش هر واحد مسکونی
در آذرماه سال ۱۴۰۰، توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب ارزش هر واحد حاکی از آن است که در میان دامنههای قیمتی مورد بررسی، واحدهای مسکونی با ارزش ۱۰ تا ۱۵ میلیارد ریال با سهم ۱۹.۲ درصد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادهاند. واحدهای دارای ارزش ۵ تا ۱۰ و ۱۵ تا ۲۰ میلیارد ریال به ترتیب با اختصاص سهمهای ۱۶.۱ و ۱۳.۱ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. درمجموع در این ماه، حدود ۴۹.۶ درصد از معاملات به واحدهای مسکونی با ارزش کمتر از ۲۰ میلیارد ریال اختصاص داشته است.
تحولات اجارهبهای مسکن
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و کل مناطق شهری در آذرماه سال ۱۴۰۰ نشاندهنده رشد به ترتیب معادل ۵۱.۲ و ۵۴.۲ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل است.
مالیات قیمت مسکن را کاهش میدهد؟
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفتگو با تجارتنیوز با اشاره به این موضوع که نباید با مصاحبهها و اخبار به بازار مسکن شوک وارد کرد، درباره مالیات بر خانههای لوکس توضیح داد: نباید با منتشر کردن اخبار با قیمت خانههای لاکچری بازی کرد زیرا باعث افزایش قیمت آنها میشود.
خسروی مالیات را تنظیم کننده بازار دانست و عقیده دارد در حالت کلی اگر مالیات به درستی اجرا نشود نمیتواند در کاهش قیمت مسکن اثری داشته باشد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک در ادامه گفت: مالیات به شرط اجرای درست و سریع سبب تعدیل سرمایه میشود و برای بازار مسکن بسیار مفید است. اما شاهد آن هستیم که مالیات بر خانههای خالی به درستی به مرحله اجرا نرسید و در نهایت موجب افزایش قیمت مسکن شد.
بنابراین مصطفی قلی خسروی بر این عقیده است که احتمال دارد مالیات بر خانههای لوکس موجب افزایش قیمت در بازار مسکن شود.
چرا مالیات بر خانههای لوکس افزایش قیمت را به دنبال دارد؟
خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک یک از دلایل افزایش احتمالی قیمت خانهها را افزایش کمیسیون معاملات مسکن دانست. همچنین عقیده دارد منتشر شدن این اخبار نه تنها به سود بازار نیست بلکه باعث ایجاد هیجان در بازار میشود و اثرات منفی خواهد داشت.
او در پایان عوامل ذکر شده در کنار عدم اجرای درست دریافت مالیات را عواملی برای افزایش قیمت خانههای لاکچری دانست.
اثر مسکن ملی در بازار
رئیس اتحادیه مشاوران املاک به طرح مسکن ملی اشاره کرد و توضیح داد که اگر اجرای آن به درستی ادامه پیدا کند میتواند اثر مثبتی در بازار و میزان معاملات مسکن داشته باشد.
پیش بینی مهم درباره کاهش قیمت مسکن
عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه وزارت اقتصاد موظف به اجرای دقیق قانون مالیات بر خانههای خالی، است، گفـت: این قانون قیمت مسکن را کاهش میدهد.
علیاصغر خانی با اشاره به ابلاغ آیین نامه اخذ مالیات از خانههای لوکس توسط دولت، اظهار کرد: اخذ مالیات از خانههای خالی و لوکس یکی از مباحث جدی کمیسیون عمران مجلس در دروه یازدهم بود که پس از بررسی های مفصل با حضور کارشناسان مرکز پژوهش ها، کارشناسان و مختصصان دانشگاهی تدوین و در صحن علنی به تصویب رسید.
وی با تاکید بر اینکه دستگاههای دولتی به ویژه وزارت اقتصاد به عنوان متولی اصلی موظف به اجرای دقیق این قانون هستند، افزود: خانههایی که عرف جامعه بوده و عموم مردم هم از آنها استفاده میکنند کاملا مشخص است. اما برخی افراد به دنبال زندگی متفاوت در خانههایی با متراژ بالا و تجهیزات لوکس هستند که البته تعداد این خانههای چندان زیاد نیست و چیزی حدود ۴ درصد خانههای کشور را تشکیل میدهد. لذا تلاش کردیم با تصویب قانونی از خانه های لوکس مالیات اخذ کنیم.
وی ادامه داد: اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی به دلیل تعداد بالا واحدهای خالی از سکنه در صورت عرضه به بازار تاثیری مثبتی در کاهش قیمتها خواهند داشت.
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: برخی افراد که بیش از ۱۰۰ واحد خالی در اختیار دارند با ترفندهای مختلف اعم از انجام معاملات صوری و ... تلاش میکنند، خانههای خالی خود را مخفی نگه داشته و از پرداخت مالیات فرار کنند از این رو دولت باید با جدیت این قانون را اجرایی کند.
خانی بیان کرد: متاسفانه تغییر و تحولات دولت به دو طرح اصلی کمیسیون عمران شامل مالیات بر خانه های خالی و جهش تولید مسکن ضربه زد و اجرای آن را به تاخیر انداخت. امیدواریم با روی کار آمدن دولت جدید، قانون مالیات بر خانه های خالی در اسرع وقت جرایی شود چرا که ضمن کاهش قیمت موجب انضباط در بازار مسکن میشود.